Czym różni się wartość odżywcza mięsa zwierząt rzeźnych od dziczyzny

Pobierz

Dziczyzna to mięso, którego smaku i wartości odżywczych nie da się porównać z żadnym innym mięsem.. Skład chemiczny i wartość odżywcza 2.4.. Wybierając mięso, należy pamiętać, że kaloryczność różnych rodzajów mięsa znacznie różni się od siebie.Wartość odżywcza artykułu spożywczego zależy od zawartych w nim składników odżywczych oraz energii.. Żelazo pochodzące z mięsa jest przyswajalne w około 90%, natomiast z pietruszki i innych warzyw około 5-10%.Będzie to więc mięso dużych zwierząt rzeźnych, dziczyzna oraz drób, ale także inne żywe organizmy, takie jak ryby i bezkręgowce [1].. Cechy sensoryczne mięsa drobiowego 169 4.3.. Mięso zwierząt dziko żyjących charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 17-24%), a niską zawartością tłuszczu (0,3-8%) i .W Polsce zwierzęta łowne nie cieszą się dobrą reputacją wśród rolników ze względu na szkody jakie powodują na gruntach rolnych.. Można w nim znaleźć takie cenne dla zdrowia pierwiastki jak magnez, żelazo czy fosfor.. Przechowywanie i utrwalanie mięsa 2.6.. Zależą one jednak w dużym stopniu od sposobu żywienia zwierząt rzeźnych, części tuszy oraz od sposobu przechowywania i przygotowywania gotowych potraw.Na podstawie art. 32 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:2.3..

Właściwości mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny 2.5.

Dlatego poleca się ją osobom, które chcą schudnąć.. Dobór techniki wykonania potrawy w .Wartość odżywcza dziczyzny.. Drób 167 4.1.. Z dzika można przyrządzić bardzo wiele przysmaków, np. grochówkę myśliwską, gulasz, zrazy z dzika, żeberka z dzika, zupę z dzika, kiełbasę, szynkę, a nawet steki i pyzy nadziewane mięsem z dzika.3 Recenzenci: mgr inż. Edyta Jamróz mgr inż. Krystyna Maj Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.05 Sporządzanie i ekspedycja potraw z mięsa zwierząt rzeźnych oraz dziczyzny zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu kucharz.Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych.. Obróbka wstępna drobiu 171 4.4.1.Ponadto dania z dziczyzny serwuje się w uznanych restauracjach, w formie smacznych i jednocześnie droższych potraw.. Mięso jest dla człowieka cennym składnikiem pożywienia, źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej , tłuszczu , w stosunkowo niewielkiej ilości także węglowodanów.1.Skład chemiczny zwierząt rzeźnych..

Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa i podrobów drobiowych 170 4.4.

Mięso ze zwierzyny łownej posiada wiele wartości odżywczych.. W skład tej puli wchodzi ok. 40 kg mięsa wieprzowego i jego przetworów, ok. 16 kg mięsa drobiowego, ok. 5 kg mięsa wołowego i ok. 5 kg mięsa ryb.Badania mikrobiologiczne-wykonuje się w wyspecjalizowanych laboratoriach wtedy,gdy zachodzi podejrzenie obecności mikroorganizmów chorobotwórczych Badania Trychinoskopowe-wykonuje się dla wszystkich tusz trzody chlewnej oraz dziczyzny w celu stwierdzenia obecności trychin(włosni) 3.Wartośc odżywcza mięsa Zalezy od jego składu .Mięso zwierząt rzeźnych jest głównym źródłem żelaza hemowego (występującego w postaci hemowej), czyli związanego chemicznie z hemoglobiną, jego nośnikiem jest ferratyna.. Kolor dziczyzny, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, charakteryzuje się .Dzik.. Zanim trafi na nasze stoły, poddawana jest badaniom weterynaryjnym, które wykluczają choroby i dopuszczają ją do obrotu sprzedaży.Dziczyzna, tak popularna w naszym kraju kilka wieków temu, dziś przegrywa z mięsem zwierząt hodowlanych.. Wypływa to przede wszystkim z odmiennych warunków bytowania zwierząt dzikich i domowych.. Warto jednak zauważyć, że zwierzyna łowna to nie tylko problem, ale również źródło wartościowego mięsa.Wartość odżywcza dziczyzny..

Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 162 3.4.1.

Przeciwnie do mięsa białego cechuje się większą zawartością mioglobiny oraz tkanki tłuszczowej.. Wyraźnie widać, że dziczyzna naprawdę jest bardzo cennym dla ludzkiego organizmu .Sporządza się z nich kotlety panierowane lub sauté, filety, steki i szaszłyki.. Dla porównania 100g mięsa zwierząt hodowlanych dostarcza przeciętnie 130-570 kcal.. Mięso i produkty mięsne o małej zawartości tłuszczu, np. polędwica, niektóre podroby i chude wędliny drobiowe natomiast odznaczają się kilkakrotnie mniejszą gęstością energetyczną (około 110-120 kcal/100 g).. Jest pozyskiwana z upolowanych zwierząt żyjących dziko, takich jak sarny, dziki czy jelenie.. Ten rodzaj mięsa cechuje się ciemniejszym zabarwieniem, bardziej zbitą struktura oraz większą ilością powięzi i tkanek.. Mięso dzika ma nieco więcej tłuszczu, ale za to jest szczególnie soczyste i dużo chudsze od mięsa wieprzowego.. Podobnie kształtuje się ich wartość odżywcza i strawność.. Wykorzystanie wędlin w produkcji gastronomicznej 165 Rozdział 4.. Oceny wartości odżywczej produktu można dokonać, posługując się jego gęstością odżywczą, której miarą jest wskaźnik jakości żywieniowej (INQ).. Ponadto zawiera dużo białka, które jest bogate w aminokwasy egzogenne, a także witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez i żelazo..

Wartości odżywcze dziczyzny.

Dzik, czyli mięso zaliczane do dziczyzny, w smaku jest bardzo podobne do wieprzowiny, jednak różni je nieco ostrzejszy, leśny aromat.. Mięso młodych sztuk nie smakuje baraniną, jest bardzo delikatne i soczyste.. Podział tusz zwierząt i dziczyzny na komponenty kulinartne oraz ich użycie 2.8.. Wyróżnia się swoistym profilem smakowo .Zapotrzebowanie kobiet na witaminę B12 w ciąży i w okresie karmienia wzrasta o ponad 30%.. W Polsce uzyskuje się około 12-14 tys. ton tego mięsa rocznie, przeważnie od dzików, danieli, saren i jeleni.. Do tego dziczyzna jest o wiele zdrowsza niż mięso zwierząt rzeźnych.. Mięso wieprzowe i indyka zawiera średnio 0,7 mcg wit B12 w 100g, a mięso kurczaka 0,4 mcg.. Poza pieczeniem do pasztetów stosuje się gotowanie na parze.Dziczyzna jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów mięs - średnia wartość energetyczna dziczyzny różnych gatunków wynosi 120 kcal na 100 g. Mięso z dzika to 108 kcal na 100 g, mięso sarny - 130 kcal na 100 g, a np. w przypadku wieprzowiny współczynnik ten wynosi 300 kcal na 100 g.Mięso - mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz takie narządy wewnętrzne, jak: wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp.Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków i ptaków, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.Najsmaczniejsza dziczyzna zwierząt rogatych pochodzi od muflona.. Ich produkcja i zastosowanie jest takie samo jak potraw sporządzanych z mięsa zwierząt rzeźnych.. Zawartość tej witaminy w rybach różni się bardzo w zależności od gatunku ryby i waha się od 1 do 24 mcg/100g.Mięso czerwone .. Dojrzewanie mięsa 2.7.. Do mięsa czerwonego zaliczyć można: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę, mięso osła, kozinę.Dziczyzna jest zdecydowanie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych.. Średnia wartość energetyczna dziczyzny kształtuje się na poziomie 115 kcal.. ASPEKTY ZDROWOTNE SPOŻYCIA MIĘSA WIEPRZOWEGO Spożycie mięsa w Polsce wynosi statystycznie 65 kg na osobę na rok.. Podział i charakterystyka drobiu 168 4.2.. Różnice te występują specjalnie wyraźnie w zawartości tłuszczu, białka, wo­dy oraz substancji wyciągowych w tkance mięśni.Mięso zwierząt dzikich jest jednym z najmniej kalorycznych - średnia wartość energetyczna dla dziczyzny różnych gatunków wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto, prawie 80% z niej pochodzi od pełnowartościowego białka, będącego źródłem ważnych aminokwasów egzogennych.mięso zwierząt rzeźnych oraz produkty wytworzone z tego mięsa (wędliny, kiełbasy, pasztety, pieczenie, parówki itp), a także podroby, drób, dziczyzna i inne mniej typowo spożywane: mięso gołębi, królika, ryby i owoce morza, jaja,3.4.. Wskaźnik INQ wyliczany jest dla poszczególnych składników odżywczych; uwzględnia zapotrzebowanie osoby na energię oraz .WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA ZWIERZĄT RZEŹNYCH.. A warto włączyć ją do swojego jadłospisu, bo wyjątkowe walory smakowe to tylko jedna z cech charakterystycznych dziczyzny.. Polacy wiedzą niewiele o zaletach mięsa dzikich zwierząt.Mięso i przetwory mięsne są przede wszystkim źródłem białka oraz niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B. Wartość odżywcza (biologiczna) białka mięsa, jego strawność oraz przyswajalność są dość wysokie..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.